madaiwoda 021

Mąka i Woda – włoska restauracja na Chmielnej

Kwiecień 7, 2013

Mąka i Woda – nowe miejsce z bardzo prostym i smacznym jedzeniem w centrum Warszawy.

Na Chmielnej od dawna brakowało fajnego miejsca na posiedzenie wieczorem przy dobrym jedzeniu. Niby tam jest lokal przy lokalu, ale tak naprawdę jakoś żaden mnie nigdy nie przyciągnął na więcej niż jeden raz (chyba, że gdzieś nie byłam – polecajcie).

Dlatego restauracja z neapolitańską pizzą w takiej lokalizacji ucieszyła mnie bardzo, chociaż skłamałabym gdybym powiedziała, że leciałam tam w podskokach. W szóstym miesiącu zimy trzeba było mnie tam wyciągnąć siłą, ale udało się (ostatecznie przekonał mnie argument o tym, że to jest niedopuszczalne żeby na blogu nie było notki o nowej pizzeri w centrum).

W czwartek wybrałam się więc z kumplem do Mąki i Wody na luch. To był ich pierwszy dzień lunchowy.

Godziny otwarcia

Mąka i Woda ma bardzo nietypowe jak na Warszawę godziny otwarcia. W tygodniu od 12 do 15 podają lunche, potem jest godzinna przerwa, a z normalnym menu działają od 16.00. Szczegóły znajdziecie na ich fejsie. Jeszcze nie do końca umiem ocenić czy jest to dobry pomysł. Brakowało mi faktycznie miejsca w centrum ze świetnym jedzeniem, które byłoby otwierane po 16.00, ale moim zdaniem powinno działać do ok 1.00 w nocy. Przynajmniej w weekendy. Tymczasem Mąka i Woda jest w piątki i soboty czynna jedynie do 23.00. Spytacie po co do 1.00? A o której godzinie wychodzicie w weekend z kina/koncertu/teatru i jak bardzo jesteście wtedy głodni? Chciałaby się gdzieś pójść, posiedzieć, dobrze zjeść, popić winem. I nie obić tego z zegarkiem w ręku, bo zaraz zamykają.

Składniki 

Przede wszystkim i trzeba to wyraźnie podkreślić – składniki są REWELACYJNE. Mąka i Woda chwali się, że ma włoską mąkę Caputo, San Marzano DOP oraz mozzarella di bufala Di Campania DOP. Nie wiem co to znaczy, ale ufam im, że sprowadzają najlepsze ;) Cała reszta to sezonowe produkty plus oczywiście pizza z pieca. Jest to bardzo wyczuwalne. Nie skłamię jeśli powiem, ze jadłam u nich najsmaczniejszy krem pomidorowy w życiu. Był PYSZNY.

madaiwoda 008

Mój kolega natomiast zachwycał się sałatką z rucoli. Podjadłam mu trochę i  faktycznie była świetna.

madaiwoda 006

Pizza

Zamówiliśmy oczywiście margharite – była obłędna. Cieniutka z najlepszym na świecie sosem pomidorowym i idealną porcją sera. Powtarzam idealną. Spójrzcie na zdjęcie. Odrobina więcej sera to zło (pozdrawiam wszystkie polskie pizzerie pakujące tyle sera na pizzę, że aż mnie mdli). No i nie było czosnku!

madaiwoda 009

Zamówiliśmy też lunchowy odpowiednik margheritty czyli Sempize pizza z serem tallegio. Jadłam coś takiego po raz pierwszy, więc trudno mi się odnieść do tego jak to powinno smakować. Mój kolega uparcie twierdził, że jest lżejsza od mojej i wspaniale będzie się nadawać na lato. Ja niestety kocham margherite najbardziej na świecie i dla mnie ser tallegio był fajną opcją do spróbowanie, ale troszkę za ciężką jak na całą pizzę. Chociaż ser ciekawy.

madaiwoda 010

Ceny

Rozumiem zależność ceny od lokalizacji, więc trudno się czepiać tego, że pizza z bardzo dobrych składników w centrum miasta jest dla mnie o 4 zł za droga. Dlatego polecam przychodzić na luche – kosztują 25 zł (w tym od razu podawana do stolika woda – tak powinno być w każdej knajpie), a na specjalne okazje zostawić sobie czas na dłuższe i droższe posiedzenia po 16.00

Wystrój 

Największe wrażenie robi ogromny piec, więc polecam usiąść tak żeby go widzieć, a przy okazji podglądać kucharzy podczas pracy. Cała restauracja jest bardzo przestronna, w środku jest dużo miejsc, więc raczej o brak wolnego stolika nie trzeba się martwić. Na stołach są papierowe ( <3 ) obrusy – komiksy nawiązujące do dbałości o jakość składników w Mące i Wodzie. Szkoda trochę tylko, że nikt nie zdecydował się na pójście w trochę bardziej tradycyjne włoskie klimaty. Ja jednak lubię takie nie do końca wymuskane knajpki z pizzą. Sentymenty.

Ale bardzo duży plus za miłą obsługę. Na dodatek jakoś tak naturalnie miłą. Tylko te koszulki im średnio pasują, bo wygląda to na sieciówkę (chyba, że ma być w przyszłości?)

madaiwoda 002 madaiwoda 001 madaiwoda 017

madaiwoda 014 madaiwoda 016 madaiwoda 015

Czy warto?

Oczywiście, że tak! Bardzo podoba mi się pójście w małą ilość dań i powtarzające się składniki, ale za to perfekcyjnej jakości. Myślę, ze dużo innych knajp powinno się tego od Mąki i Wody nauczyć. Bo nie o to chodzi, żeby menu miało 100 pozycji, ale żeby były smaczne. Ja na pewno wpadnę tam jeszcze kiedyś wieczorem, bo bardzo korci mnie spróbowanie przystawek i deserów (tak, w takich miejscach jadam słodycze).

Mąka i Woda, Chmielna 13A, Warszawa

 

baner-poziomy

 

pexels-photo-60289

Być jak Joanna Chyłka, czyli o kobiecie, która uratowała mój urlop

Listopad 14, 2016

Nigdy w życiu nie identyfikowałam się z żadnym bohaterem literackim. Zawsze najbliżej było mi do postaci z piosenek Agnieszki Osieckiej, ale nie da się ukryć, że dość szybko wyrosłam z dumania nad własnym losem. Obecnie większe wrażenie robi na mnie „Chodzi o to, żeby nie być idiotą” niż „Na całych jeziorach ty”. Co tylko potwierdza tezę, że jeśli miałabym zostać kimś, kto nie istnieje, to nie byłaby to Małgośka, tylko Claire Underwood.

***

Okropnie trudno pisze mi się tę notkę, bo wiem, że Remigiusz Mróz lepiej poskładałby słowa w zdania niż ja. Mimo wszystko chcę ją skończyć, ponieważ wszyscy musicie wiedzieć, kim jest polska Claire. Trzymajcie za mnie kciuki. Jeszcze tylko kilka akapitów!

***

Urlop w życiu właściciela własnej marki to jest coś takiego, co nie istnieje. Ja szykowałam się na to „nie istnieje” od miesiąca. Pozamykałam w Warszawie wszystkie ważne sprawy i – wyposażona w siedem ładowarek, laptopa, power banka, przenośny internet oraz dwa telefony (trzeba się asekurować) – pojechałam na Mazury. Przez najbliższe sześć dni (w tym weekend) miałam odpoczywać. Oczami wyobraźni widziałam siebie, jak jem leniwe śniadania na tarasie, potem kąpię się w jeziorze, rozpalam grilla, a wieczory spędzam z książką i winem. Marzenia ściętej głowy.

Katastrofa zaczęła się już w połowie pierwszego dnia, a potem to już w zasadzie była mogiła. Kawałek po kawałku przez pierwsze dni posypało mi się wszystko, co tak szczegółowo organizowałam przed wyjazdem. Problem gonił problem, a ja okablowałam domek, ładując całą elektronikę jednocześnie i próbując mimo wszystko zarządzać biznesem ze środka lasu. Byłam wściekła, wykończona, zestresowana i nienawidząca nawet drzew dookoła. Na dodatek wiatr zawiał nie w tę stronę, w którą powinien, i internet przestał działać. Na szczęście po czterech dniach wszystkie pożary udało się ugasić, ale żadnych szans na relaks nie było. Do tego zrobiło się zimno i zaczął padać deszcz.

Dwie godziny zajęło mi dodanie do koszyka, kupienie oraz ściągnięcie na Kindle’a trzech książek. Ramiona bolały mnie strasznie, bo przez cały ten czas musiałam donosić sobie internet wiadrem z jeziora. I nie wiem, naprawdę do tej pory nie wiem, dlaczego kupiłam od razu trzy pozycje Remigiusza Mroza, bo nikt mi go nie polecał ani nigdzie nie czytałam żadnej recenzji.

Dwa dni później byłam zrelaksowana bardziej niż po dwugodzinnym masażu. A przy tym gotowa do działania. „Kasacja”, „Zaginięcie” i „Rewizja” pochłonęły mnie całkowicie. Czytałam przy śniadaniu, w samochodzie, przez pół nocy przy małej lampce, a nawet myjąc zęby. Główna bohatera tej serii, Joanna Chyłka, stała się dla mnie wzorem kobiety, która poradzi sobie ze wszystkim. W związku z tym moje problemy z ostatnich dni nagle zniknęły. Przynajmniej z mojej głowy.

Główną zasadą mojego polecania książek na blogu jest to, że Wam ich nie streszczam, w związku z tym, o co chodzi, dowiecie się z samodzielnej lektury. Jeśli natomiast szukacie czegoś, co wciąga jak „Homeland”, intrygę ma zawiązaną niczym „House of Cards”, a na dodatek jest niesamowicie obrazowo osadzone w Warszawie, – sięgnijcie po serię o prawniczce Joannie Chyłce.

***

Uff, skończyłam. Teraz idę zająć się tym, co umiem robić najlepiej, czyli ubraniami. Bo oczywiście postać Chyłki została stworzona tylko po to, żeby nosić sukienki mojej marki. A, bo zapomniałam wam napisać –będzie serial na podstawie tej serii. To ja znikam! Jest misja do wykonania!

***

Wszystkie książki Remigiusza Mroza kupisz TUTAJ.

 

baner-poziomy

 

Przejdź do komentarzy
Obserwuj mnie na Instagramie @blackdressesblog

 Roma Hat @monikakaminska_official #wool #woolhat #citystyle #minimalstyle #minimalist #minimal #ootd #warsaw #redcoat #cashmere #bespokecoat #tailor #tailoring #tailored  Schutz shoes #schutz #schutzshoes #blackshoes #minimalstyle #minimalist #minimal #black #inspocafe #style #simple #flatlay #onthetableproject @shopbop @schutzshoes
 New post on my blog @rosetown_official cosmetics & @limango_polska table #newpost #rosetown #ilia #iliacosmetics #limango #autumnstyle #table #mancan #mancancandle #candle #interior #interiordesign  Nowa notka na blogu i nowe koszule w sklepie @monikakaminska_official #minimalstyle #minimalism #minimal #elegantstyle #elegantwoman #ladieswear #suit #womanssuit #style #pinkshirt #shirt #cottonshirt #luxury #polishbrand #monikakaminska fot.@maciejcioch
 Perfect black shoes @shopbop #lkbennett #blackshoes #shopbop #minimalstyle #minimalist #minimal #elegantstyle #elegantwoman #flatlay  Ok, Monday. Let's do this! #monday #mondaymorning #lofficiel #lofficielpoland #rawsun #cleaneats #domoreofwhatmakesyouhappy #homework #veganfood #onthetableproject #flatlay
 Ilia lipsticks @rosetown_official #ilia #lipsticks #rosetown #lipstick #redlips #onthetableproject #flatlay #minimal #minimalism #minimalstyle  Marynarkę oraz spodnie z zestawu Harvey Suit możecie już kupić osobno
 Red, cashmere coat @monikakaminska_official // nowa notka na blogu #redcoat #redcashmere #red #cashmere #bespoke #bespokecoat #coat #streetstyle #streetstylewarsaw #warsaw #ootd #bespoke #tailor #tailoring #tailormade #instatailor #fashionaddict  Simple dress @monikakaminska_official #simpledress #wool #wooldress #elegantstyle #elegantwoman #minimalstyle #minimalism #minimal #ladieswear #polishbrand #luxury fot.@maciejcioch