Szybki i zdrowy koktajl ze szpinakiem

Czerwiec 22, 2014

Ten przepis jest tak prosty i szybki, że w zasadzie więcej czasu zajęło mi zrobienie zdjęć niż przygotowanie go.

Koktajle ze szpinakiem są w tym roku moim ulubionym „posiłkiem” zaraz po bieganiu. Nie trzeba stać nad kuchnią, a nie zdechnie się z głodu zanim człowiek zdąży się umyć i przygotować normalne jedzenie.

Od razu uprzedzam – szpinaku nie czuć w tym w ogóle, więc moim zdaniem będzie smakował nawet przeciwnikom zielonych listków (są tacy?).

Koktajl ze szpinakiem – czego potrzebujecie?

Na 2 średniej wielkości porcje (trochę większe niż na zdjęciu):

1/2 torby szpinaku

1 kiwi + ewentualnie drugie do dekoracji

10-12 dużych truskawek

Szklanka mleka migdałowego (można zamienić na zwykłe lub  jogurt)

+ ewentualnie spirulina (na zdjęciach jej nie ma, bo ja ją zwykle piję wcześniej z samą wodą)

Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera lub blendujemy blenderem.

Gotowe <3

lalala

Składniki tego koktajlu są turbo-mega-super-hiper witaminową mieszanką. W dużym skrócie przedstawia się to następująco:

  • dzięki szpinakowi dostarczamy sobie do organizmy m.in magnezu, potasu, witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, witaminy K oraz witaminy E. Szpinak opóźnia procesy starzenia zachodzące w naszym organizmie, przyśpiesza metabolizm oraz wykazuje działanie antynowotworowe oraz uspokaja nasze nerwy.
  • kiwi również jest ogromną bombą witaminową. Wpływa bardzo korzystnie na układ odpornościowy, układ oddechowy, jelita oraz koncentrację.
  • truskawki natomiast poza tym, że są obłędnie pyszne to zawierają bardzo dużo witaminy C. Poza tym posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające.

Uwaga! Koktajl uzależnia.

Idę robić sobie kolejny, a Was zachęcam do zostawienia w komentarzach pod notką swoich ulubionych przepisów na owocowe i warzywne koktajle.

Nie przegap kolejnego konkursu ani notki! Zapisz się na newsletter.