Baaaakłażan, takie strasznie warzywo. Jak je zjeść? Bardzo łatwo.
Jedno z moich ulubionych dań obiadowych w tym szalonym tygodniu. Najpierw zupa z soczewicy, a potem makaron razowy z pomidorem i bakłażanem. Przepisy na dwie zupy z soczewicy macie już tutaj i tutaj. Teraz czas na drugie danie.
Makaron razowy z bakłażanem i pomidorem
Czas przygotowania: ok 15 minut
Dodatki:
– sos ajvar
– zioła prowansalskie (pod żadnym pozorem nie zamieniajcie ich na samą suszoną bazylię, nie pasuje!)
– parmezan
– siemię lniaiane/ prażony len
Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Otwieramy puszkę z pomidorami. Moje ostatnie odkrycie to połączenie pomidorów z sosem ajvar (zawsze dwa razy więcej pomidorów niż sosu), dzięki temu uzyskuję o wiele bardziej ostry smak dania. I bakłażan nie jest taki mdły. Makaron razowy gotujemy w garnku przez ok 9 minut, a w tym samym czasie zaczynamy podsmażać bakłażana na patelni. Trwa to jakieś 5 minut. Bakłażana może być dużo, bo znaaacznie się kurczy. Po 5 minutach dodaję do niego pomidory i dalej podsmażam. Oczywiście na małym ogniu. W międzyczasie wyjmuję ugotowany makaron z wody i też dorzucam na patelnię. Po kolejnych 5 minutach (czyli razem ok 10 minut na patelni) dodaję do dania parmezan. Przekładam na talerz. Na koniec posypuję ziołami prowansalskimi (ale ponieważ akurat mi się skończyły to wpakowałam się w samą suszoną bazylię, nie polecam). W zależności do tego co akurat mam w domu dodaję jeszcze siemię lnianę lub prażony len (posypuję tym makaron tak jak serem) i gotowe!
A jak Wy jecie bakłażana?